Mit jelent valójában a PCOS?

 

 

„Tisztelt Doktor Úr!

 

A nyáron PCOS-t állapítottak meg nálam (kb. 10 hónapja nem menstruálok).Az ultrahang II. és III. fokozatott állapított meg. Az lenne a kérdésem, hogy ez tulajdonképpen mi is valójában, mivel jár, hogyan lehet kezelni. Az orvosom azt mondta, hogy amíg nem szeretnék babát, nem kell vele foglalkoznom. De valahogy ez nem nyugtatott meg túlságosan. Jelentős túlsúllyal küzdök, januárban mélyvénás trombózisom volt. Lehet, hogy ezek ezzel vannak összefüggésben?

Válaszát előre is köszönöm!”

 

VÁLASZ:

 

A PolyCystás Ovárium Syndroma lényege, hogy a petefészek-állomány cisztákká alakul át, a petefészekből egy roncsszerv lesz, mely alkalmatlan a peteérésrésre, és végül a hormonszintézisre is.

(Képileg: a petefészek állomány ementáli sajthoz hasonlóan tele lesz folyadék tartalmú üregekkel.)

 

 

Hüvelyi ultrahang vizsgálatnál látott kép

 

 

 

Szövettani  metszet képe

 

Oka: a peteérés során képződő tüszők nem tudnak kiürülni, mert a petefészek burka áttörhetetlen, túl merev.

Kezelése megoldott. Gyógyszerrel stimulálják a tüszőrepedést, erre helyreáll a ciklus és lehetségessé válik a megtermékenyülés. Ha ez esetleg nem segít, akkor laparoszkópia során a petefészek felszínén elektromos késsel bevágásokat ejtenek, ami végleges megoldást jelent.

DE: a fenti kezelési eljárások akkor időszerűek, ha a nő gyereket akar!

Ha a nő még nem akar szülni, akkor az időnyerés a cél, hogy a petefészek állománya tovább ne romoljon. Ezt a peteérés (=további cisztaképződés)  megakadályozásával, vagyis fogamzásgátló gyógyszer szedetésével érik el.  (Tehát ha nincs is partner, akkor is szedni kell, a petefészek állapotromlásának megakadályozására.) 

Az Ön esetében a mélyvénás trombózis komoly gondot jelent, mert a tablettaszedés 1 éven belül meggondolandó. (Kivétel a fogamzásgátló injekció, annak nincs ilyen veszélye.)

Ha a tablettát választja, javaslom beszéljen belgyógyászával, kérjen alvadási kivizsgálást, akár egy szakambulancián, és adjanak segítséget, hogy terápiás okból egy kishormontartalmú fogamzásgátlót szedhessen. (Ő elsőre gumit fog ehelyett javasolni J, de itt nem védekezésről van szó, hanem a meglévő állapot konzerválásáról, a további romlás megakadályozásáról, ami csak a peteérést megakadályozó fogamzásgátlókkal érhető el.)

Meg kell említeni, hogy sokszor  a szénhidrátanyagcsere zavara (fokozott inzulin rezisztencia miatti cukorbetegség) is színesíti a képet, amit szintén kezelni kell.  Remélem, Önnél ez nem áll fenn, de ezt is ki kell vizsgálni.

Remélem, segíthettem!

 

 

PCOS ÉS A TABLETTASZEDÉS

 

Első levél

 

Tisztelt Doktor Úr!

24 éves vagyok. Egészen ez év júniusáig 5 éven keresztül szedetem Diane 35-öt, mivel magamtól nem menstruáltam. Elég alaposan meghíztam tőle, pedig közben végig fogyókúráztam valamint sportoltam.
Most októberben diagnosztizált az endokrinológus PCOS-t és  metformint írt fel. Mivel azt mondta, hogy ezzel a gyógyszerrel nem túl jó a Diane-t kombinálni (annak súlygyarapító hatása miatt) ezért a nőgyógyásszal Mercilon-ban állapodtam meg.
Ezzel viszont az a baj, hogy az eddigi 2 levél alatt, amit szedtem belőle, a mensesem a ciklus kellős közepén jelent meg, a kellő időben pedig nem.
Sőt úgy esett, hogy a szedés óta eltelt 2. menstruációm mindössze 2 héttel az 1. után jelentkezett.
Elmentem a nőgyógyászhoz, aki ezt azzal magyarázza, hogy a Mercilon túl alacsony hormon-tartalmú, ezért Cypromixet írt fel. Most látom azonban, hogy az azonos összetételű a Diane-val, amit immár jó pár ok miatt nem tanácsos szednem.
Mit szedjek tehát? Mi van, ha a Mercilont folytatom; beáll-e majd úgy a rendszer, vagy erre nincs esély?
Válaszát előre is köszönöm!

 

 

Válasz:

 

Önnek elsősorban a hibás peteérés megakadályozása (és így a petefészkek roncsszervé alakulása) miatt kell hormont szednie. Ez mellesleg létrehoz egy mesterséges, a tabletta kihagyása miatt fellépő vérzést  is. Ez sokszor dózisfüggő. Kevés hormonnal Önnél nem megy.

Tehát: vérzése csak magasabb hormontartalom mellett lesz. Esetleg háromfázisú gyógyszert kellene szednie. (Nem a tabletta miatt híznak a nők, hanem mert nem vigyáznak…….-lásd a tablettáról írottakat!)

Egyébként van más megoldás is, maradhat az alacsony hormondózis, ha elfogadja, hogy nincs ez a művérzés.  Ebből semmi baja se lesz.  (Ideális a fogamzásgátló injekció a PCOS-ben szenvedőknek -nem csak nekik– folyamatos a hormonhatás, nincs az értelmetlen művérzés.)

Ha gyereket akar, a hormonrendezéssel automatikusan visszaáll a havi vérzés is, külön kezelés nélkül. (Hisz a méhnyálkahártyával nincs baj!)

Ön fiatal, de ha talál alkalmas papajelöltet, mielőbb szüljön, mert a PCOS betegeknél ez nehezebben jön össze, a hatásos kezelés dacára. Előbb megöregszik a petefészek.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Második levél:

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

 

25 éves vagyok. Soha nem volt rendszeres a menstruációm. 14 éves koromban jött meg először, majd 3 évig semmi.

A nőgyógyász Diánét, majd egyéb fogamzásgátló gyógyszerekkel kezelte a problémát. A gyógyszer abbahagyása után minden esetben romlott a helyzet (hajhullás, bőr zsírosodása, stb.), ezért mindig ugyanaz lett a vége, kaptam egy újabb gyógyszert. Végül a Belaránál kötöttem ki, amit 5 éve szedek folyamatosan.

Közben mivel a nőgyógyászomtól nem kaptam meg a szükséges információkat, hogy mi lehet a probléma forrása, az internet illetve hasonló problémával küzdő munkatársam révén sikerült kiderítenem, hogy inzulinrezisztencia áll a háttérben. A laboreredmények engem igazoltak. A Mensmentisben kezeltettem magam 2 évig. Metformin tartalmú gyógyszerrel sikerült visszaszorítani az inzulinszintet, ezért a gyógyszer elhagyását javasolták.

A diétát tartom, és a rendszeresen sportolok is, ezért úgy döntöttem, hogy abbahagyom a fogamzásgátlót is. Bár gyereket csak 2-3 év múlva szeretnék, tudom, hogy nem lesz egyszerű ilyen feltételekkel, ezért szerettem volna mielőbb megkezdeni a menstruáció beállítását. Sajnos egyenlőre nem jártam sikerrel, és ismét megjelentek arcomon az aknék. Ön szerint meddig érdemes várni, hogy megjöjjön magától a vérzés?

Honlapján olvastam, hogy amíg nem tervez gyereket a nő, addig javasolja a fogamzásgátló tablettát. A Belarával kapcsolatban viszont azt írta, hogy 6 hónapnál tovább nem ajánlatos szedni.

Ebben az esetben mit tanácsolna, folytassam a fogamzásgátlót? Ha igen melyiket?

Vagy inkább az inzulinszint helyreállítása legyen a cél?

(Sajnos a tapasztalatim szerint bármelyik úton indulok el, az egyensúlyt csak a gyógyszer szedése alatt tudom fenntartani.)

Előre is köszönöm a válaszát!

üdvözlettel,

M.E.

 

Válasz:

 

A PCOS  (=peteérés hibája, mely a petefészkek tönkremenetelét, roncsszervvé alakulását okozza) gyakran cukoranyagcsere zavarral jár együtt. Ha nem szedi a tablettát  (PCOS-ben szenvedőknél ez nem a védekezést, -hisz az felesleges- hanem a petefészkek anatómiai megőrzését szolgálja) a petefészkei tönkremehetnek, s nem lesz babája. A cukoranyagcsere ezzel összefügg, a javulás a gyógyszereszedés miatt következett de, de könnyen lehet, hogy visszatér.

A tabletta csak a rosszabbodást akadályozza meg, magát a betegséget (és a hormonzavar megszüntetését) más módon lehet megszüntetni, de ezt csak akkor szabad végezni, ha az illető hölgy babát szeretne, mert különben ellőjük a puskaporunkat feleslegesen.

Ha van megfelelő partnere, jobb lenne mielőbb szülni, minden más szempontot (karrier, luxusvilla, stb ) félretéve.

Szerintem beszéljen szüleivel, (esetleg a fiu szüleivel) azok az unokáért mindenre képesek. Nekem is van unokám, mindent odaadnák érte.

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

Harmadik levél:

 

31 éves nő vagyok, 3 éve problémás a menstruációm. Ez leginkább abban nyilvánul meg, hogy szinte teljesen elmaradt a havi vérzés. Másfél évig egyáltalán, az utóbbi egy évben, hol volt, hol nem (mint a mesében).

Természetesen voltam endokrinológián, nőgyógyászaton, ahol megállapítást nyert, hogy a hormonjaim szépen szólva is a béka feneke alatt vannak, mellesleg cisztákkal teli mindkét petefészkem. A legnagyobb probléma az, hogy az orvosok nem segítenek a megoldásban. Ha szeretnék gyereket, kezelnek, ha nem, szedjem a szintetikus hormonkészítményeket, ezzel áltatva magam a megoldás terén.

Ha egyelőre nem tervezek családalapítás, és nem hobbyból szeretnék menstruálni, akkor a segítségnyújtás, mint úgy, nem létezik. Valóban lehetetlen a testet ösztönözni hormontermelésre? Évekig szedtem Tri Regolt, még egy orvos javaslatára abbahagytam, aki májproblémáim hátterében erre a megállapításra jutott. Csak sajnos ez egy ördögi kör, mert, ha nem szedem a hormonkészítményeket, a májam védve van, de a testem és sok-sok része és a lelkem, tönkremegy, ha szedem, megóvom magam a hormonhiányból fakadó borzasztó mellékhatásoktól, ám ennek a májam látja kárát.

Melyiket válasszam? Egyiket sem szeretném. Olvastam egy cikkben, hogy létezik egyénre szabott természetes hormonpótlás, gélekkel, kúpokkal. Sajnos nem volt túlságosan részletezve, de a remény felcsillant.

Ha van ilyen kezelés, akkor kihez fordulhatok, mert az eddigi tapasztalataim alapján a pécsi orvosok nem ismerik, vagy nem foglalkoznak ily mértékben ezzel az igen kellemetlen állapottal.

 

Válasz:

 

A hormonok NEM károsítják a májat!

A levelében leírt PCOS miatt roncsszerv lesz a petefészkeiből, s nem lesz ami petét adjon a távoli gyermekáldáshoz.

Kezelésére két lehetőség van:

1./ időhúzás, a rombolást okozó peteérés időleges felfüggesztésével (=fogamzásgátló szedés). Ezek a hormonok nem rontják a máj állapotát. (A súlyosabb májbetegség viszont gondot okozhat később a várandósság kiviselésénél. Célszerű a rendszeres ellenőrzés.)

2./ Oki kezelés a peteérés helyreállításával. (Ezt akkor érdemes adni, ha babát szeretne.) Ez lenne a jobb választás.

„Egyénre szabott fogamzásgátlásban” ne higyjen! A peteérést mindenáron le kell állítani, ha a hölgy csak a jövőben szeretne babát.

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

Negyedik levél

 

Tisztelt Doktor Úr!

 

24 éves nagylányom 14 éves kora óta folyamatos menstruációs zavarral küzd. Már nagyon sok orvost és klinikát végigjártunk. A PCOS-t már régóta diagnosztizálták az ultrahang képlet alapján, az inzulinrezisztenciát nemrégiben. Magas vékony lányról van szó és nála nem vérzés kimaradásról van szó. 14 éves kora óta 7-8 napos menstruációt követően 2-3 nap szünet, majd újra vérzés. 10 éve folyamatosan gyógyszert szed. Kezdetben Norcolut, Clostilbegyt, ezeket csak rövid ideig szabadott szednie. Ezek mellett volt peteérése, később azonban csak fogamzásgátlókat kapott. Két éve szünetet kellett tartania hormonvizsgálat céljából. Sajnos a helyzet nem változott, amikor nem szedte a gyógyszert szinte folyamatosan vérzett. Nem erősen ugyan, de vérzett. A hormonvizsgálat jelentős eltéréseket nem mutatott, újra a fogamzásgátlót írták elő. Egyébként semmi más tünet nincs, sem szőrösödés, sem hajhullás,... stb.

Az IR -t kimondó belgyógyász orvos az állandó vérzés és petefészek cisztásodás ellenére újabb hormonvizsgálatot javasol, mert elmondása alapján az inzulinrezisztenciára nem jellemző a közti vérzés, a nőgyógyász pedig a tabletta abbahagyását kifejezetten károsnak tartja, és amíg az inzulinrezisztencia fennáll az újabb hormonvizsgálatot is feleslegesnek tartja.

A kérdésem az lenne, hogy az állandó vérzés hátterében nem lehet esetleg valamilyen más betegség? pl. lisztérzékenység?

 

Válasz:

 

Ha unokát akar, a nőgyógyászra hallgasson! Amíg a lánya babát nem akar (jó lenne minél előbb), meg kell akadályozni a petefészek további roncsolódását. (Erre jó a fogamzásgátló tabletta= leállítja a veszélyes peteérés kísérletet.) Az inzulinrezisztencia most másodlagos, sokak szerint, ha enyhe, akkor csak a peteérés gyógyszeres normalizálása és a babavárás alatt kell vele foglalkozni.

A tabletta -mellesleg- a vérzészavart is rendezi!

Allergiák nem okoznak hormonzavart!

A hormonvizsgálatnak nincs értelme, ez a betegség magától nem gyógyul! Ezt, amikor babát akar, akkor kell rendezni, s a megfelelő szinteket beállítani. (Ez viszont jó lenne minél előbb! Mert egyre nehezebb lehet.)

Üdvözlettel:

dr. Petróczi István

 

 

Ötödik levél:

 

Endokrinológus és a PCOS.

 

29 éves gyermektelen nő vagyok. Egy problémával fordulok Önhöz.

Ma kiderült, hogy PCOS betegségben szenvedek. A menstruációm nagyon rendszertelen sokszor megvan, egy hónapban van, amikor 5-6, de akár két héten keresztül is jelentkezik. Az endokrinológus azt mondta, hogy diétázzak, fél év múlva kontroll.

A fogamzásgátló tablettát én mondtam, hogy nem szedem, mert laikusként azt gondoltam az "csak" a vérzésemet hozza helyre a betegségen nem segít. De az ön oldalán olvastam, hogy igen csak segít a petefészek helyzetének romlásában. Velem ezt nem közölték, minthogy azt sem, hogy ha gyereket szeretnék, ne nagyon tétovázzak. Ráadásul vércukorszintet sem mértek mikor itt inzulin rezisztenciáról is szó lehet.

Most, hogy ezt így leírtam nem is kérdésnek találom, hanem kétségbe esésnek, mit tegyek? Mit javasol? Válaszát előre is nagyon köszönöm egy kétségbe esett tanácstalan fiatal nő.

 

Válasz:

 

A nőgyógyászati endokrinológia külön tudományág, amihez a belgyógyász endokrinológusok csak érintőlegesen értenek. A honlapomon leírtak egy nemzetközi kongresszus alapján lettek összeállítva.

Vércukor- és inzulin terhelésre körzeti orvosa is adhat beutalót. Az a cukros érintettséget eldönti.

A peteérés kikapcsolása valóban létfontosságú, hogy amikor a nő szülni akar, eredményesen kezelhessük.

A régi világban (amikor a nők korán szültek) ez a betegség nem jelentett gondot, mert mire kialakult, a nő már megszülte a tervezett gyerekszámot.

Amikor mi építkeztünk, s a 22 éves nejemet megkérdezték, hogy beteg, hogy még nincs gyereke? Ma más világ van, későbbre tolódott a gyerekvállalás. Javaslom, a honlapomon leírtakat kövesse, és ne féljen, lesz babája!

Üdvözlettel:

Petróczi dr.

 

 

vissza